The Lost Vintage av Ann Mah

I The Lost Vintage får vi följa Sommelieren Kate. Kates familj har under generationer drivit en vingård i Frankrike. Efter att Kates mamma vände ryggen åt familjens vingård lever Kate i San Francisco och har inget med familjens vingård att göra. Nu är Kate på väg att för tredje och sista gången försöka klara provet för Master of Wine.

The Lost Vintage

Bokens första mening: ”I wouldn’t have admitted it to anyone, but the truth was this: I had vowed never to return to this place.”

Kates svaghet är just franska Bourgogne viner varför hon lite motvilligt bestämmer sig för att åka till Frankrike och hjälpa sin kusin Nico och hans fru Heather under les vendanges (den årliga druvskörden) och försöka bättra på sina kunskaper om Bourgogne viner inför provet.

Väl på plats i Frankrike hjälper Kate Heather att städa ur huset källarförråd. När de gör detta ramlar de över en gammal familjehemlighet och en hel massa gammalt vin som ingen visste om att det fanns där.

Boken utspelar sig omväxlande i nutid och omväxlande under tiden för andra världskriget där vi får följa Kates moster Hélène Marie Charpin. En moster vars existens Kate inte kände till och ingen i familjen verkar vilja prata om. Kate bestämmer sig för att försöka ta reda på allt hon kan om sin okända moster och familjens agerande under tiden för kriget. Tillhörde man motståndsrörelsen eller hade man hjälpt nazisterna.

Under sin tid i Frankrike får Kate även att återse Jean-Luc som driver vingården bredvid Nico och Heather och som hon nästan förlovade sig med flera år tidigare.

Författarinnan är en rese- och matskribent baserad i Paris och Washington. När man läser The Lost Vintage märks det att författaren är intresserad av mat och vin. Mina vinkunskaper är inte så stor och det blir emellan åt lite för nördigt för min smak. Jag märker att jag tappar intresset lite när det blir allt för mycket vinkunskap. Berättelsen som sådan är gripande och berör mig men jag hade gärna sett att man hade komprimerat historien lite genom att ta bort delar av vinsnacket runt omkring och fokuserat på själva släkthistorien. Den vinintresserade kanske har mer vinning av boken än jag hade. Även för den som, precis som jag, inte har några djupare vinkunskaper så är boken absolut läsvärd.

Antal sidor: 369

Utgivningsår: 2018

Förlag: William Morrow

Språk: Engelska

Betyg Åsa: ***

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s