Don Juan och andra noveller av E T A Hoffmann

Don Juan och andra noveller av E T A Hoffmann är som titeln avslöjar en novellsamling. Boken innehåller sex stycken noveller där vissa genomgående teman kan skönjas. Hoffmann betecknas ofta som ett multigeni. Han var en framstående kompositör, författare och konstnär. Att författaren har dessa intressen och kunskaper märks då många av bokens noveller är djupt associerade med musik och konst. Hoffman är idag främst känd som en företrädare för den gotiska skräcklitteraturen.

Don Juan och andra noveller av E T A Hoffmann
Don Juan och andra noveller av E T A Hoffmann

Bokens första mening: ”En genomträngande ringsignal och ett högljutt rop: ‘Föreställningen börjar!'”

De sex novellerna är Don Juan, Ritter Gluck, Sömngubben, Fermaten, Löftet och Jesuitkyrkan.

Don Juan

I den här novellen möter vi en resande musikälskare som upptäcker att hans hotellrum ligger precis bredvid en operasal och är försedd med en direkt ingång till operan där Don Juan just uppförs. Här förenas livet och musiken till ett.

Ritter Gluck

En kräsen musikfantast sitter på ett café och beklagar sig över framförandet av ett musikstycke. Han kommer i samspråk med en annan man vilket kommer att leda till upptäckten av en ovanlig kompositör vars musikaliska begåvning är storslagen.

Sömngubben

En riktigt spännande berättelse om relationen mellan barndomsminnen och den verkliga historien. Det som skedde för länge sedan i dina barnaögon kanske inte skulle uppfattas på samma sätt av den vuxna individen idag?

Fermaten

Två män samtalar framför en tavla. En av männen berättar att han var där när motivet för tavlan utspelade sig. Novellen berättar historien om tavlans motiv.

Löftet

En spännande och sorglig berättelse om den vackra ungmön Hermenegilda som lever utan sin trolovade Stanislaus. Stanislaus är ute i kriget och under den tiden träffar Greve Xaver von R. Hermenegilda och blir upp över öronen förälskad.

Jesuitkyrkan

En man tvingas avbryta sin resa och vänta på reparation av sina färdmedel. Under sin väntan i den lilla staden väljer han att uppsöka ett kloster för att fördriva tiden. Där träffar han en målare som målar om klostrets kyrka och deras samtal blir uppstarten till en berättelse om hur målaren hamnat där.

Don Juan och några av de andra novellerna i denna bok är väldigt musikaliskt lagda. Själv är vi inte speciellt musikaliskt kunniga. Naturligtvis är musik trevligt men när det kommer till klassisk musik, operor och att läsa noter längre än till g-klavstecknet lever vi nöjda och glada i självvald okunskap. Vi misstänker att en person med djupare musikaliska kunskaper och insikter än oss skulle kunna uppskatta dessa noveller mer än vi gjorde. Det blir stundvis lite för musikaliskt nördigt för vår smak. Ett annat tema som kan skönjas i novellerna är det ockulta och övernaturliga.

I de två första böckerna märks författarens musikintresse väldigt tydligt och det blir lite för mycket fokus på det musikaltekniska för vår smak. Tack och lov förändrades novellernas innehåll lite efter de inledande första två och boken blir i vårt tycke mycket bättre efter det.

Antal sidor: 159

Förlag: Bakhåll

Översättning: Hans Blomqvist och Erik Ågren

Språk: Svenska

Betyg Hjalmar: ****

Betyg Åsa: ***

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s