Vad som helst är möjligt av Elizabeth Strout

I boken Vad som helst är möjligt får vi i nio olika noveller följa åtskilliga människors liv i den lilla staden Amgash, Illinois. Eftersom alla noveller handlar om personer från samma lilla amerikanska ort vävs dem samman. En person eller en plats från en novell omnämns i en annan. En av bokens karaktärer är Lucy Barton som förekommer i en annan bok (Mitt namn är Lucy Barton) av samma författare. Hon är en central gestalt uppväxt i fattigdom och misär i det lilla samhället men som har flyttat och blivit en framgångsrik författare i New York. En hel del av individerna i denna bok har en koppling till henne.

Vad som helst är möjligt

Bokens första mening: ”En gång ägde Tommy Guptill en bondgård med mjölkkor, som han ärvt från sin far och som låg ungefär tre kilometer från staden Amgash i Illinois.”

De nio novellerna som ingår i den här boken är:

Skylten

Här får vi följa den åldrade herren Tommy Guptill som en gång var en stor mjölkbonde men som efter en brand arbetat som skolvaktmästare. Ett yrke där han lärt känna barn från ett neutralt perspektiv och kunnat påverka vissa ungdomars liv.

Vindkraftverket

I den här berättelsen får vi följa Patty Nicely. Vi får en inblick i hennes historia och hennes nuvarande liv. Men novellens livsnerv är hur hon hanterar en konflikt på sitt arbete med eleven Lila Lane.

Krossad

Denna berättelse handlar om Yvonne Tuttle som för en vecka är inneboende hos Linda och Jay Peterson-Cornell under hennes besök på en fotografifestival. Otrevliga saker händer vilket ger historien en oväntad utveckling.

Slå-sig-på-tummen-teorin

Här får vi följa Charlie Macauleys relation till en prostituerad. Relationen har pågått länge och vi får ta del av Charlies tankar om förhållandet till sin fru och den prostituerade fästmön Tracy.

Mississippi-Mary

Angelina besöker sin mor Mary som bor tillsammans med sin nye man Paolo i Italien. Mamman lämnade USA och sin familj efter femtio års äktenskap. Ett äktenskap kantat av missöden. Vi får följa deras samtal och tankar om nuvarande och tidigare liv.

Syster

Syster handlar om författarinnan Lucy, hennes bror Pete och hennes syster Vicky när de träffas för första gången på åtskilliga år. De har haft kontakt via telefon och lever idag väldigt olika liv trots att de är syskon och började från samma punkt. Deras samtal handlar om deras uppväxt och människorna kring dem i Amgash. Berättelsen ger en skrämmande bild av de tre syskonens uppväxt och hur den påverkat dras nuvarande liv.

Dotties Bed & Breakfast

Här får vi följa Dottie som driver en bed and breakfast. Herrskapet Small anländer. Frun Shelly börjar berätta historien om hur de faktiskt känner och har umgåtts mycket med skådespelaren Annie Appleby. Hon fortsätter att berätta mycket om sitt liv medan hennes make är på konferens.

Snöblind

I denna novell får vi följa skådespelaren Annie Applebys (skådespelaren som omtalas i den föregående novellen Dotties Bed & Breakfast) och hennes familj under hennes uppväxt. Hon har på samma sätt som Lucy Barton lämnat en problematisk uppväxt och lyckats nå framgång. Novellen tydliggör att uppväxtens problematik aldrig lämnar dig.

Gåva

I den här berättelsen är Abel huvudperson, vi har skymtat honom tidigare men i sista historien är det dags för den äldre förmögne mannen i luftkonditioneringsbranschen att inta huvudrollen. Han går tillsammans med sin familj vid jul och tittar på teater. Barnbarnet glömmer kvar sitt gosedjur. Abel åker för att leta rätt på det. Hans insläntrande på teatern sent om kvällen leder till någonting mycket märkligt.

En intressant sak med upplägget att ha flera olika noveller som utspelar sig på samma plats och har gemensamma karaktärer i viss utsträckning är att ju fler noveller man läst desto bekantare blir miljön de utspelar sig i. I första novellen är alla saker och karaktärer obekanta men i den sista vet man en hel del om de personer som dyker upp och omtalas.

Den sista novellens sista mening är ”vad som helst är möjligt för vem som helst” och det summerar faktiskt bokens innehåll på ett vackert sätt.

Jag tycker faktiskt att den här boken är läsvärd, den är både spännande och har ett intressant upplägg.

Antal sidor: 246

Utgivningsår: 2018

Förlag: Bonnier Pocket

Översättning: Kristoffer Leandoer

Språk: Svenska

Betyg Hjalmar: ****

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s