Det gamla riket av Vilhelm Moberg

”Det gamla riket” utspelar sig i en fiktiv värld som Moberg skapat för att belysa de rättsliga och samhälleliga problem som fanns i Sverige under 50-talet. Vi får följa juristen Urban Secretessius studieresa till Idyllien där han ska studera landets rådande rättssystem.

Det gamla riket

Bokens första mening: ”Planet till Zürich skulle lyfta från Bromma flygplats.”

Urban är en jurist som arbetar som notarie i Sverige. Han vantrivs en smula med sin situation och tvekar därför inte när Rutermanska Stiftelsen utlyser ett resestipendium. Efter ansökan lyckas Urban få stipendiet och väljer Idyllien som destination för sina juridiska studier efter vissa överläggningar med en hög jurist tillika släkting.

Väl i Idyllien, närmare bestämt i huvudstaden Flamingona, möter Urban sin värd Ciceronius som är en jurist på hög nivå inom de Idylliska myndigheterna. Han erbjuder Urban att bo hos honom i hans enorma och vackra hus med betjänter. Men av större vikt för studierna är att hans relation till Ciceronius även öppnar många dörrar. Genom honom får Urban möjlighet att möta många intressanta personer och lyssna till djupa samhällsvetenskapliga diskussioner vid middagsbordet.

I boken ges en hel del beskrivningar som man kan ana görs av författaren för att rikta kritik mot den svenska staten och den statliga styrningen. Ett exempel är Mobergs beskrivning av myndigheterna i Idylliens sätt att hantera överbelastning och optimering av sitt arbetssätt:

”hur ska vårt arbete för rationalisering och förenkling av vårt arbete kunna rationaliseras och förenklas?”

Det här är i alla fall i våra ögon en skarp kritik mot svenska myndigheters sätt att hantera sin egen utveckling.

En viktig nerv genom hela boken är Idylliens förändring av lagar och regler för att mörka kungens umgänge med män. Landets lagar har ändrats bland annat så att möjlighet att muta alla personer som känner till någonting opassande om högre statstjänstemän är lagligt. Detta har naturligtvis en koppling till den svenska Haijbyaffären där en ordentlig dos rättsröta kritiserades hårt av Moberg.

En annan grupp av statstjänstemän som klarar sig undan lagens långa arm är präster som verkar utnyttja minderåriga i Idyllien. Det är anmärkningsvärt att författaren tar upp detta missförhållande 66 år före dagens datum.

Vi tycker båda att det faktiskt var en väldigt intressant bok. Vi är båda vana vid att Vilhelm Mobergs böcker utspelar sig bland bönder, knektar och drängar därför blev vi tidigt överraskade av bokens miljö. Författarens svidande kritik mot de då rådande samhället är naturligtvis lite gammal men en hel del av problematiken som målas upp finns fortfarande kvar.

Boken vi läste innehöll förutom Det gamla riket även boken Brudens källa. Den läste vi inte nu då vi båda läst den vid tidigare tillfälle varför vår analys av boken endast behandlar Det gamla riket.

Antal sidor: 157

Utgivningsår: Albert Bonniers Förlag

Förlag: 1954

Språk: Svenska

Betyg Hjalmar: ****

Betyg Åsa: ***

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s