Yuki Chan in Brontë Country av Mick Jackson

Hana Kita är guide för en grupp japanska turister som besöker systrarna Brontë’s bostad. Det blir en guidad tur i det byggnader och områden där systrarna spenderat sina liv och skrivit sina böcker. En av turistgruppens medlemmar är Yuki hon smälter inte helt in i sällskapet men upplever en ganska trevlig tur ur sitt perspektiv.

Yuki Chan in Brontë Country

Bokens första mening: ”Your only hope of getting a half-decent photo of the Post Office Tower is to shoot it from a distance.”

Boken börjar med huvudpersonen Yukis funderingar kring hur the Post Office Tower kan fotograferas. Ganska tidigt i boken märker man att Yuki har ett livligt sinne fyllt av fantasi inte helt olikt en något äldre Anne på Grönkulla.

Bokens officiella utgångspunkt är att Yuki reser till Storbritannien för att hälsa på sin syster Kumiko. Under historiens gång inser man att hennes egentliga syfte med resan är någonting helt annat. Interaktionen mellan systrarna sträcker sig inte längre än till sporadisk telefonkontakt

Yukis bortgångna mor visar sig vara en central karaktär i berättelsen. Yuki försöker på något vis återuppleva sin mors besök 10 år tidigare. Det hände någonting förfärligt med hennes mamma kort efter hennes besök i Storbritannien. Efter ett tag märker man också att Yuki undersöker gränslandet mellan vår värld och andevärlden. Det verkar även ha varit en företeelse som hennes mor sysslade med innan hon begick självmord. Eller tog hon verkligen självmord? Den saken försöker Yuki utreda.

Tidigt i berättelsen träffar hon en motorcykelburen blondin vid namn Danny. Danny blir en betydelsefull vän och samarbetspartner som hjälper Yuki både att hitta och ta sig till de ställen hon är inställd på att besöka.

En lustig sak som kan vara värd att nämna är att trots bokens titel handlar den väldigt lite om systrarna Brontë.

Boken känns i mitt tycke lite konstig, det är svårt att förstå varför saker utvecklas på just det sätt som beskrivs i boken. Det gör att det är lite svårt att leva sig med i berättelsen.

Antal sidor: 237

Utgivningsår: 2016

Förlag: Faber & Faber

Språk: Engelska

Betyg Hjalmar: **

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s