Mot öster soldat av Jan Fridegård

Här får vi följa Johan Malms liv i det militära. Den rådande situationen är dramatisk, kriget är annalkande både från väster och öster. Vilken av de två sidorna Malm kommer förflyttas till är fortfarande oklart i bokens början. Mot öster soldat utspelar sig under 1800-talets första decennium. Det är inte många på landsbygden som är nöjda med Sveriges konung.

Mot öster soldat

Bokens första mening: ”Margaretas son hade inte fått ut någon uniform utan gick som passopp åt soldater och underbefäl.”

Snart står det klart att det blir mot öster soldaterna ger sig av. Malm är en ung pojke som ska delta i kriget som lantvärnssoldat. Han har äldre släktningar som tidigare varit soldater i den svenska armén och han har en dröm om livet som soldat. Dessvärre börjar krigskassan sina vilket leder till att många av Malms ståtliga pojkdrömmar och förväntningar på livet som soldat grusas. Soldaterna får till exempel ingen uniform utan får strida i sina egna snart smutsiga och sönderslitna kläder. Malm imponerar och blir vän med en soldatkollega eftersom han inte blir redlöst sjösjuk som mången annan. Men hans nyvunne vän tycker om alkohol vilket många gör för att lugna krigsnerverna. Malm dricker inte vilket skiljer honom från mängden.

Vi får också följa livet hemma i Sverige. Malms morfar Eric Hansson en 81-årig bonde som blivit givmild och hjälper svultna grannar under kriget. Hans dotter, Malms mamma Margareta väntar, hoppas och längtar efter Johans hemkomst från kriget. Vem ska bestämma på gården undrar krigsänkan Sara som numer lever tillsammans med Eric Hansson. Händelseutvecklingen hemma på gården är nästan lika spännande som kriget.

Jag tycker att den här boken är bra. Vanligtvis uppskattar jag författare Fridegårds historiska skildringar eftersom han har ett närvarande och personligt sätt att åskådliggöra händelserna. I den här boken dyker det till exempel upp några rader här och där med kommentarer om bokens innehåll från Malms sonsons son som ger sin syn på saken. Jag misstänker att det kan vara författaren i egen hög person.

Antal sidor: 216

Utgivningsår: 1963

Förlag: Folket i bilds förlag

Språk: Svenska

Betyg Hjalmar: 4

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s