Vi ses i Ullådalen av Ingrid Marie Thorslund

Vi ses i Ullådalen av Ingrid Marie Thorslund är uppdelad i två delar geografiskt. Den börjar på Malta där en rad personer träffas. Dessa personer är på Malta av väldigt olika anledningar allt från semester till född och uppvuxen på ön. De lär känna varandra och kommer mötas igen i Ullådalen, Åre, Sverige där sällskapet återser varandra för att fira jul tillsammans.

Vi ses i Ullådalen

Bokens första mening: ”Den blå himlen utan ett enda bekymmersmoln tycktes håna henne när hon stångade upp den massiva porten.”

Boken har flera eventuella huvudkaraktärer men den som tar mest plats är Fredrika som kommer från en överklassfamilj med en far upptagen med styrelseuppdrag. Hon har en komplicerad relation som följer henne genom livet till sin avlidna mor Clarissa. Hon har dessutom en komplicerad relation till sin sambo Daniel. Förhållandets utveckling blir en intressant och spännande livsnerv genom boken. Fredrika är en konstnär som försöker hitta sitt sätt att leva sitt liv. Det är inte helt enkelt och hennes försök att bilda ett Internet-bolag som säljer mini bilder har inte gått särskilt bra vilket ha skapat en hel del friktion i relationen till Daniel.

En annan medlem av sällskapet är Meli, han är född och uppvuxen på Malta och är fascinerad av vargar. Så till den milda grad att han har lärt sig svenska för att kunna åka och besöka djuren i deras hemland. För tillfället arbetar han som taxi-chaufför och spenderar utöver det en hel del tid på en parkbänk tillsammans med en intressant stum karaktär som kallas Hövdingen. Tillsammans med Hövdingen hjälper Meli människor med deras relation till hundar. De börjar bli kända för sin förmåga att uppfostra hundar och deras ägare till att få ett bättre gemensamt liv.

Dessutom är Sven nere på ön för att träffa (kolla upp) sin sonson Jens. Relationen är naturligtvis en smula speciell över generationsgränserna. Vi som läsare får följa och lära känna hela Svens familj. Sven har två söner och ett barnbarn och relationerna dem emellan är minst sagt intressanta och i många fall komplicerade. En av hans söner, Lars, är trots sina unga år svårt sjuk i Alzheimer och Sven har tagit på sig uppgiften att sköta om honom. Hans andra son, Martin, är en läkare som spenderar det mesta av sin tid på farliga platser för att hjälpa utsatta.

Sedan får vi också lär känna Robert och Liv. De spenderar mycket tid till havs på sin båt Bettan. Ett intressant och i våra ögon viktigt skeende är hur Liv blir en viktig kamrat till Fredrika. De har väldigt olika liv och mycket att lära av varandra.

I vårt tycke ger författarinnan läsaren en väldigt bra stegvis beskrivning av personerna och deras relationer till andra. Det uppskattar vi väldigt mycket för det gör boken mer levande.

Det här är första delen i en serie så med största sannolikhet kommer det att dyka upp fler böcker om livet i Ullådalen.

Antal sidor: 302

Utgivningsår: 2018

Förlag: Type & Tell

Språk: Svenska

Betyg Hjalmar: ***

Betyg Åsa: ***

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s