Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi

Vinternoveller innehåller tre berättelser av Ingvild H. Rishøi. Det är den första bok av den norska författarinnan som publiceras i sin helhet på svenska. De tre novellerna är naturligtvis olika men har en del saker gemensamt: de utspelar sig i nutid och hanterar aktuell familjeproblematik av den svårare arten. I den första novellen får vi följa mamman till Alexa, i den andra får vi följa pappan Thomas och i den tredje får vi följa storasystern Rebecca.

Vinternoveller

Bokens första mening: ”Alexa kissar på sig när vi kommer till Linderud.”

De tre novellerna är:

Vi kan inte hjälpa alla

Den här berättelsen skildras ur Alexas mammas perspektiv. Hon har dåligt med pengar, är ensamstående och sliter hårt för att skapa ett bra liv för sin dotter. Författaren framställer Alexas knivskarpa betraktande av världen på ett bra sätt. Hur mycket av vardagens problem förstår ett barn? Vilken oro skapar denna förståelse för modern?

Rätt Thomas

Den här historien handlar om Thomas Kristiansen som lever ett osäkert liv med bristande självkänsla. Vi får se en glimt av problematiken och osäkerheten som relationen till hans son Leon, Leons mamma och hela samhället innebär för honom. Han har nyligen avtjänat ett fängelsestraff och har under vistelsen träffat en psykolog som fått honom att se världen med lite andra ögon. Vi får också följa hans relation till grannen Vibeke. Kan hon hjälpa honom?

Syskon

I den här novellen får vi följa tre syskon, Rebekka sjutton år, Mia sju år och Mikael fyra år gammal, i en minst sagt problematisk social situation. Det äldsta syskonet Rebekka är huvudkaraktären ur vilkens ögon historien berättas. Dessa tre barn har samma mamma men olika pappor. Under berättelsen gång ges en spännande historik om Rebekkas liv och nuvarande situation. Till exempel angående hennes relation till den nyvunna vännen Cecilie. Hur påverkar en vänskap hennes situation och hur länge kommer den att vara?

En intressant företeelse som är skickligt beskriver i boken är okända eller i alla fall relativt okända personers roll i andra människors liv. Det händer flera gånger i dessa noveller att människor som bara råkar befinna sig på samma plats får en viktig betydelse för händelseutvecklingen. Dessa människor kan vara främlingar eller nyvunna vänner.

En företeelse hos författaren som är intressant är att det förekommer små gulliga filosofiska one-liners som ger sammanfattande beskrivningar av bokens handling just där. Små uttalanden och summeringar som beskriver livet och lyfter händelser ur bokens handling till ett mer allomfattande perspektiv.

Boken var faktiskt riktigt bra och därför hoppas och tror vi att det blir fler böcker på svenska i framtiden.

Antal sidor: 173

Utgivningsår: 2018

Förlag: flo förlag

Översättning: Stephen Farren-Lee & Nils Sundberg

Språk: Svenska

Betyg Hjalmar: ****

Betyg Åsa: ****

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s