Livet på Scotland Street 44 av Alexander McCall Smith

I den här boken får vi precis som titeln anger följa livet på Scotland Street 44 i Edinburgh. Det är åtskilliga individer bosatta på adressen vars tillvaro och göromål beskrivs. Det är många karaktärer i boken och vissa tycker man som läsare är intressantare än andra.

Livet på Scotland Street 44

Bokens första mening: ”Pat stod framför dörren vid foten av trappan och läste namnen under knapparna.”

Åtskilliga individers livssituation och äventyr beskrivs men några av dem växer till något av huvudkaraktärer, i alla fall i vårt tycke. Det är faktiskt möjligt att en annan läsare skulle finna helt andra huvudpersoner.

Pat är inne på sitt andra sabbatsår från sina studier. Hon flyttar in som inneboende hos Bruce på Scotland street 44. Bruce är en vacker man med tvivelaktig karaktär. Pat tar arbete i en konstaffär som ägs av rikemanssonen Matthew, de kommer att tillsammans uppleva en hel del spännande saker i konstvärlden. Pat blir senare vän med Dominica och Angus Lordie som kommer att göra en hel del hissnande saker tillsammans bland annat utforska en hemlig tunnel som leder till ett mycket märklig plats.

En annan person som många sidor handlar om är Irene. Hon bor på Scotland street med sin make och son Bertie. Hennes son Bertie tvingas lära sig språk och spela saxofon, någonting som han verkligen inte uppskattar till stor del på grund av sin låga ålder. Bertie är bara 5 år gammal. Han är mer intresserad av att skaffa en kamrat och göra saker som unga barn vill. Irene å sin sida är övertygad om att sonen är ett underbarn och måste uppfostras därefter. Detta leder till att Bertie får börja i psykoterapi hos Doktor Fairbairn vilket är något Irene uppskattar betydligt mer än sin son.

Ursprungligen publicerades den här historien som en följetong i en dagstidning. Ett koncept som idag inte är riktigt lika vanligt som på Dickens tid. Det är ett intressant tillvägagångssätt som framtvingar en intensitet i bokens handling eftersom den endast kommer att läsas några sidor i taget.

Vi har båda läst några av McCall Smiths böcker om Damernas detektivbyrå och uppskattat dessa. De är mysiga och lättlästa. Det här var första boken för oss båda som vi läser av författaren som inte har Mma Ramotswe som huvudkaraktär och som inte utspelar sig i Botswana. Man känner faktiskt igen författarens förmåga att beskriva och berätta historier på ett snabbt och lättillgängligt sätt utan att göra avkall på allvarsamhet och svåra problem.

Beskrivningar av många andra individer och deras upplevelser relaterade till Scotland street 44 berättas i boken. Dessa är i många fall både spännande och intressanta. Vi tycker inte riktigt att boken når upp till samma höjder som böckerna om damernas detektivbyrå men fortfarande klart läsvärd. Boken är uppdelad i 110 korta kapitel så den passar utmärkt för läsning under kortare resor (till och från jobbet till exempel).

Antal sidor: 337

Utgivningsår: 2005

Förlag: Damm förlag

Översättning: Peder Carlsson

Språk: Svenska

Betyg Hjalmar: ***

Betyg Åsa: ***

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s