De osynliga städerna av Italo Calvino

De osynliga städerna består av korta berättelser där Marco Polo underhåller sin åhörare och uppdragsgivare Kublai khan med beskrivningar av städer som vår käre upptäcktsresande besökt. Historierna väcker ganska många tankar för de olika platserna har fastnat på väldigt olika sätt i berättarens minne.

De osynliga städerna

Bokens första mening: ”Det är inte säkert att Kublai Khan tror allt som Marco Polo säger, när Marco beskriver de städer han besökt som kejsarens sändebud, men alldeles säkert fortsätter tatarernas härskare att lyssna på den unge venetianaren med mer nyfikenhet och uppmärksamhet än han ägnar någon annan av sina utsända eller någon av sina övriga upptäcktsresanden.”

När man tänker närmare på saken är det ju faktiskt så det går till. Om man leker lite med tanken och påminner sig själv om olika platser inser man ganska snart att de gestaltar sig på väldigt olika sätt i ens huvud. Vissa platser kommer man i håg väldigt detaljerat, precis hur saker och ting ser ut. En del andra platser lämnar bara ett vagt spår efter sig. I vissa fall minns man bara funktionen av olika platser, jag minns att man kunde köpa läsk där, men inte var eller hur det såg ut.

Avsaknaden av ett gemensamt språk gör att Marcos redogörelser för hans olika resor blir gester. Dessa fastnar i khans minne. Efter en tid lär sig Marco språket men fortsätter ändå att framställa sina berättelser till stor del på samma sätt. Författarens beskrivningen av hur gester, grimaser och ögonkast fungerar bättre för att beskriva livet på de olika platserna är vacker. Därför fortsätter de trots allt att låta en viss del av kommunikation ske med andra medel än språk.

Den här boken är väldigt speciell närmast filosofisk men Italo Calvino gör ett fantastiskt arbete och gör dessa konstiga historier klart läsvärda och tankeväckande.

Antal sidor: 175

Utgivningsår: 2002

Förlag: Natur&Kultur

Översättning: Estrid Tengren

Språk: Svenska

Betyg Hjalmar: ***

Betyg Åsa: ***

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s