Nötskal av Ian McEwan

Hela den här berättelsen berättas från och ur ett fosters perspektiv. Det är inifrån den höggravida Trudy alla händelser betraktas. Trudy är gift med John Cairncross som är barnets far. Dessvärre går deras relation inte särskilt bra. Trudy har en relation med Johns bror Claude och dessa har en mycket ond plan som de tänker verkställa vilket kommer att innebära fasansfulla följder både för John och hans ofödde son.

Nötskal

Bokens första mening: ”Så här ligger jag, upp och ner inuti en kvinna.”

John Cairncross, barnets far som har försökt men aldrig lyckats bli en framgångsrik poet driver numera ett konkursfärdigt förlag. Han är väldigt beläst och kan tusen dikter utantill. Det konkursfärdiga förlaget inbringar naturligtvis inga stora summor men han har ärvt ett hus av sin mor. Detta hus är enormt och fallfärdigt men borde trots de inbringa 7 miljoner pund vid försäljning.

Johns bror Claude har en relation med Trudy. Någonting som berättarjaget fullt förståeligt inte är särskilt förtjust i. Genom boken får vi följa dessa två inte helt stabila individer Trudy och Claude. Hur de planerar att sätta sina fasansfulla planer till verket.

Naturligtvis blir det faktum att boken är skriven ur ett väldigt speciellt perspektiv intressant. Dessvärre känns det ganska konstigt att ett ofött barn skulle äga en sådan oerhörd förståelse för arkitektur som viner. Följaktligen blir det i alla fall i mitt tycke mest konstigt att berätta om livet ur det här perspektivet.

Antal sidor: 217

Utgivningsår: 2016

Förlag: Brombergs

Översättning: Meta Ottosson

Språk: Svenska

Betyg Hjalmar: **

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s