Blott en dag av Therese Slettengren

I Blott en dag får vi följa händelserna kring Nora och hennes familj. Boken börjar med hennes uppväxt på 60-talet och fortsätter hela vägen fram tills idag. Det är en spännande relationsroman som utspelar sig i Stockholm och på västkusten.

Blott en dag

Bokens första mening:”Hade hon vetat vem det var som ringde den kvällen skulle hon aldrig svarat.”

Tidigt i boken inträffar ett otrevligt överfall. Den stackars flickan Nora blir utsatt för en tillsynes omotiverad misshandel av sin ständige plågoande, den några år äldre underklasspojken Lasse. Freddy, en av pojkarna i Lasses gäng, visar sig vara en hjälte som ser till att hjälp tillkallas. Ett halsband som Nora förknippar med trygghet stjäls vid överfallet. Nora försöker att glömma den misshandel hon utsattes för men det förflutna kommer ständigt i kapp henne.

Boken utspelar sig under många år och för att få en liten mer detaljerad överblick av vilka år som är av särskilt intresse se bild:

chart

När man läser Blott en dag kommer man osökt att tänka på Friedrich Nietzsches ord (från Bortom gott och ont) ”När allt kommer omkring är det sin åtrå man älskar, inte det åtrådda föremålet”. Faktum är att Nora lever stora delar av sitt liv med att åtrå en annan man än den hon är gift och har barn tillsammans med men för att få veta hur hon väljer att hantera situationen krävs att man läser boken.

Blott en dag är en otroligt välskriven bok om hur familjehemligheter kan komma att påverka även senare generationer av en familj. Det är en bok som berör.

En sak som vi båda blev nyfikna på var Noras relation till sin mamma. Den beskrivs väldigt lite och det lilla som beskrivs är av flyktig karaktär.

En intressant sak som är värd att nämna är att det här är Therese Slettengrens debutbok och vi tyckte båda att den var riktigt bra. Därför hoppas vi båda på fler böcker från henne.

Antal sidor:284

Utgivningsår:2018

Förlag:Hoi förlag

Språk:Svenska

Betyg Hjalmar:****

Betyg Åsa: ****

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s