Kryssningen av Francoise Sagán

Vi har båda tidigare läst Bonjour Tristéss av Sagán och gillade den. Jag hade därför höga förväntningar på Kryssningen. Förväntningar som kanske inte riktigt infriades men det är för den skull inte en dålig bok. Kryssningen är som en såpopera i bokform. Den utspelar sig på lyxdäck ombord på en kryssning med musiktema på Medelhavet.

Kryssningen

Bokens första mening: ”Det var sommarens sista dagar, en sommar som varit gul och gräll och våldsam, en sådan sommar som påminner om kriget eller barndomen; men nu lade sig ett blekt polerat solsken över det släta blå vattnet i Cannes hamn.”

I Kryssningen möter du finansmannen och hans sociala fru som alltid vill vara med där allt händer, chefredaktören för vänstertidningen samt hans fru, sol-och-vårare, bedragare, en operasångerska, en manlig filmproducent och en ung skådespelerska, den buttre kaptenen samt några till. Under veckorna ombord lär passagerarna och personalen ombord känna varandra och intriger utspelas. Förhållanden går i kras och nya förhållanden uppstår. De intrigeras hit och dit. En förfalskad tavla har en roll i dramat ombord. Chefredaktören för vänstertidningen som genom åren brutit ner sin rika hustru till en osäker spillra av sitt forna jag inser att han nu kan vara på väg att förlora henne. En annan man lyckas nämligen ge henne självförtroendet tillbaka. Alla nya förhållanden kommer dock kanske inte att få ett lyckligt slut.

Boken startar lite långsamt men när jag kommit in i den blir den riktigt underhållande. Jag blir nyfiken på hur Sagán ska lyckas knyta ihop säcken. Kryssningen är inte lika bra som Bonjour Tristéss och lämnar inget bestående intryck men den är underhållande och välskriven.

Antal sidor: 360

Utgivningsår: 1981

Förlag: Bonniers

Översättning: Kerstin Hallén

Språk: Svenska

Betyg Åsa: ***

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s