Bombi Bitt och hans mor av Fritiof Nilsson Piraten

I den här boken får vi följa gossarna från Tosterup i Färs härad. Många problem och lösningar dyker upp i dessa pojkars liv. Bara en sådan sak som konfirmation är en stor utmaning. Det går faktiskt riktigt bra för Bombi Bitt trots hans lässvårigheter, eftersom han arbetar duktigt på pastorn gård, som är en viktig del av utbildningen.

Bombi Bitt och hans mor

Bokens första mening: ”En kommer att säga att berättelsen borde börja först med att herr Urdahl tar in på gästgivargården i Tosterup (som den förste turisten därstädes, som väckte uppseende genom att låta blanka sina skor skinande blanka var eviga dag och sedan spatsera omkring utan synligt mål.)”

Värt att nämna är att den här boken är en rekonstruktion efter författarens efterlämnade material (Gjort av Daniel Hjorth). Det ska erkännas att vi läste den här boken med viss tveksamhet men blev förvånande av att efterhandskonstruktionen nått väldigt nära känslan och kvalitén av Piratens andra böcker om Bombi Bitt och hans värld. Piraten-böcker utgivna efter hans död brukar dessutom inte nå upp till samma höga klass som de som getts ut under hans livstid. Många gånger känner man att det kan ha funnits en anledning till att han lät bokmanuskripten ligga kvar i den låda där de senare hittats. Den här boken är undantaget som bekräftar regeln. Den är nämligen riktigt underhållande.

Utöver pojkarnas konfirmation får vi även följa problemen som uppstår då Bombi Bitts mamma Franskan insjuknar och är nära att omkomma. Eftersom hon tror att hennes sista stund är kommen avslöjar hon detaljer för sin son Bombi Bitt angående hans fader. Detta sker naturligtvis inte på ett enkelt sätt utan han får tre fotografier av tre olika män. Med tanke på hans mors yrkesverksamhet förstår läsaren att det naturligtvis finns en del karlar att välja på. Men Bombi Bitt tar upp jakten på sin fader, vilket får honom att lämna sitt hem och ledas ut på omfattande äventyr.

Boken når som sagt upp till Piratens Bombi Bitt kvalité och ger således än spännande och underhållande läsning och rekommenderas därför varmt till läsare som uppskattar Piratens verk om Bombi Bitt.

Antal sidor: 173

Utgivningsår: 1974

Förlag: Albert Bonniers Förlag AB

Språk: Svenska

Betyg Hjalmar: ****

Betyg Åsa: ****

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s