De utestängda av Elfriede Jelinek

Boken handlar om fyra ungdomar som lever i Wien under slutet av 1950-talet. De fyra ungdomarna består av tvillingarna Anna och Rainer samt deras vänner den rika vackra Sophie och den fattige Hans som kommer från arbetarklassen. Boken börjar med att de fyra vännerna misshandlar en man. Vi får följa denna kvartett av ungdomar både när de är ensamma och när de träffar varandra. Deras tankar om sig själva och andra.

De utestängda

Inledande mening: ”En natt i slutet av femtiotalet äger ett rånöverfall rum i Weiner Stadtpark.”

De två huvudkaraktärerna Anna och Rainer lever i en minst sagt tragisk familj. De befinner sig förvisso i medelklassen och lider inte av några direkta ekonomiska trångmål men deras handikappade far som tidigare var aktiv inom SS, våldtar, förtrycker och misshandlar. Anna spelar piano, har ätstörningar och försöker finna sin framtid långt bort. Rainer skriver dikter och lever med sina mörka tankar. Båda barnen är djup olyckliga och frustrerade. Mamman till de båda barnen lever fullständigt förtryckt av den grymma fadern.

Arbetargrabben Hans ursprung är ett problem för honom. Hans mor och hans omgivning förväntar sig att han ska ansluta sig till arbetarrörelsen och partiet på grund av sitt ursprung. Det är någonting han helt saknar intresse för och han trivs inte alls med den påtvingade identiteten.

Sophie kommer från en väldigt rik familj. Hon är vacker, fint klädd och spelar flitigt tennis men hon hatar sina föräldrar som aldrig borde skaffat barn.

Om du känner dig lite nere och behöver något som lyfter upp stämningen, läs inte den här boken. Den är deprimerande och konstig och kan knappast definieras som en feelgood-bok. Boken är väldigt annorlunda, så annorlunda att den faktiskt inte är bra.

En positiv sak värd att nämna är den fantastiska omslagsbilden av Xenia Hausner.

Antal sidor: 228

Utgivningsår: 1980

Förlag: Modernista

Översättning: Eva Liljegren

Språk: Svenska

Betyg Hjalmar: **

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s