The House on Harbor Hill av Shelly Stratton

The House on Harbor Hill utspelar sig från två perspektiv. I nutid möter vi Tracy, en tvåbarnsmor som rymt från sin misshandlande make. Hon får en plats att leva och blomma på hemma hos Delilah på Harbor Hill. Parallellt får vi även följa med Delilah Grey under 1960-talet då hon, en svart kvinna gifter sig med en vit man, bror till den kvinna hon arbetat som hembiträde hos. När Delilahs make dör anklagas och döms hon av en helt vit jury i södern till fängelse för mord på sin make.

The House on Harbor Hill

Bokens första mening: ”When Tracy first saw the envelope taped to her front door — a four-by-six-inch yellow square set against blue paint made gray by decades of unrelenting sun — she instantly thought it was an eviction notice.”

I nutid tar Delilah in kvinnor som har det svårt och låter dem bo gratis på Harbor Hill. Den senaste att flytta in är Tracy och hennes två barn. Tracy har rymt från sin misshandlande make. Delilahs önskan att hjälpa andra beror delvis på att hon plågas av sin döde make Chauncey (Cee) som hon dömts för att ha mördat. Hon friades sedan av överrätten men hon plågas fortfarande av det som hände och när hon är ensam hör hon fortfarande Cee anklaga henne för hans död. Cees vålnad hänger ständigt över henne. Om det bildligt är Cees vålnad som plågar henne eller om det är Delilahs eget samvete låter jag vara upp till läsaren att avgöra.

I huset på Harbor Hill bor även Aidan. Aidan växte upp på Harbor Hill tillsammans med sin ensamstående mamma. Mamman hade psykiska problem och hade ingenstans att vända sig när Delilah lät dem komma och bo hos henne på Harbor Hill. Aidan har tidigare arbetat som advokat men något hände i hans liv som han inte kan hantera. Istället för att försöka hantera sin sorg gömmer han sig på Harbor Hill där han hjälper Delilah med sådant som behöver göras runt huset.

Aidan blir först upprörd när Delilah låter Tracy och hennes två barn komma och bo på Harbor Hill. Kvinnorna som bott där har han inte något problem med men sedan han kom dit har Delilah inte låtit någon kvinna med barn flytta in. Aidan vill helst av allt fly när Tracy flyttar in där med sina två barn.

De tre kommer alla att tvingas konfrontera sitt förflutna och kanske kan de hjälpa varandra att gå vidare.

Boken är spännande och tar upp ämnen som rasism, våld i nära relationer och sorg. En riktigt bra bok och presenterna från Once Upon a Book Club box gav extra liv till den historia som rullas ut.

Antal sidor: 353

Utgivningsår: 2018

Förlag: Kensington Publishing Corp

Språk: Engelska

Betyg Åsa: ****

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s