Den okuvliga friheten av Per Anders Fogelström

Det här är den första bok som Per Ander Fogelström skrev och förstökte få publicerad. Han blev nekad publicering. Boken är ett ungdomsverk som kanske inte riktigt når upp till Fogelströms senare kreationer men den är också skriven 1939 och beskriver en dyster och mycket mörk bild av vad som kommer att hända med landet (väldigt likt Sverige) under en ockupation. Följdaktligen krävdes stort mod av författaren (vilket fanns) men även av förläggaren (vilket saknades).

okuvliga friheten

Boken är uppdelad i två delar. Den första beskriver läget i ett samhälle före ockupationen med flera olika starka politiska och religösa kretsar som strävar efter att nå framgång. Den andra delen utspelar sig efter en ockupation och man får följa och se vad som hände med de olika karaktärerna efter maktövertagandet. Det är faktiskt ett ganska intressant upplägg att beskriva ett samhälle före och efter ockupationsmaktens övertagande av landet.

En sak som är viktigt att komma ihåg är att vi är båda förtjusta i Fogelströms senare böcker vilket i sig är en anledning till att läsa den här boken. Ett ungdomsverk av en författare vars senare produktion uppskattas är alltid spännande läsning. Den är kanske inte lika bra skriven som hans senare produktion men förvånansvärt bra och man känner faktiskt igen lite av hans senare knivskarpa förmåga att beskriva människors upplevelser av olika situationer.

Boken innehåller också ett längre förord av Karl-Olof Andersson för den som är intresserad av att veta mer om Fogelström och om Stockholm vid tiden då boken utspelar sig.

Bokens första mening: ”De stora lila bussarna kräla mellan bilar och människor”

Förlag: Stockholms förlag
Språk: svenska
Antal sidor: 240
Utgivningsår: 2017 (skriven 1939)
Betyg Hjalmar: ****
Betyg Åsa: ***

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s