Vedergällningens vägar av Karen Blixen

Vedergällningens vägar skrevs av Karen Blixen i det ockuperade Danmark 1944. För att överlista censuren och skydda författaren sades boken vara en översättning från franska och författaren angavs vara Pierre Andrézel. Boken innehåller nämligen en dold udd mot ockupationsmakten. Boken handlar om de två flickorna Lucan och Zozine. Den ena blond och från ett fattigt hem, den andra mörk och uppvuxen i rikedom. Båda unga, vackra och utan någon som kan ta hand om dem.

Vedergällningens vägar

Bokens första mening: ”En blond ung flicka som hette Lucan Bellende satt en vårkväll i djupa tankar vid fönstret på ett stort, vackert engelskt lantställe.”

Tiden för boken är 1840-tal. Den fattige och föräldralösa Lucan har flytt från det hem där hon arbetat som guvernant efter att mannen i huset kommit med ett oanständigt förslag. Hon tar sin tillflykt till sin skolkamrat Zozine som bor med sin välbärgade far som är affärsman. Zozine lever i överflöd och har aldrig behövt sakna något. Hos Zozine tas Lucan omhand och har det bra. Lyckan blir dock kortvarig då det visar sig att Zozines pappa är misstänkt för brottslighet och man blivit tvungen att ställa till ett stort skådespel för att möjliggöra för honom att fly landet medan han försöker återupprätta sitt rykte.

Plötsligt står då Lucan och Zozine ensamma i världen. De tvingas gå till en platsförmedling för att försöka få tjänst. De två flickorna uppger sig vara systrar och vill endast ha en plats där de kan få arbete båda två. Det visar sig att det inte är helt enkelt att hitta någon som vill anställa två unga kvinnor. En skotsk pastor bosatt i Paris säger sig vilja ta sig an de två flickorna på sin ensligt belägna gård i Frankrike och där ge dem utbildning. De två unga kvinnorna tackar sin lyckliga stjärna för denna möjlighet och från början trivs de utomordentligt bra hos pastorn och hans fru. Efter ett tag uppdagas att de unga flickor som pastorn tidigare uppfostrat alla har försvunnit och att pastorn och hans fru kanske inte alls är så godhjärtade som de först verkade…

Antal sidor: 254

Utgivningsår: 1944

Förlag: Forum

Översättning: Urban Andersson

Betyg Hjalmar: *****

Betyg Åsa: *****

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s