The Great Alone av Kristin Hannah

The Great Alone av Kristin Hannah var boken som jag fick i februariboxen från Once Upon a Book Club. Boken utspelar sig från 1974 och framåt och handlar om familjen Allbright som bestämmer sig för att flytta till Alaska för att starta ett nytt liv.

The Great Alone

Bokens första mening: ”That spring, rain fell in great sweaping gusts that rattled the rooftops.”

Familjen Allbright består av pappa Ernt Allbright, mamma Coraline (Cora) Allbright och dottern Lenora (Leni) Allbright. Ernt Allbright har deltagit i Vietnam kriget där han tagits tillfånga och torterats. När han kommer hem mår han inte bra. Han kan inte behålla ett arbete och hans temperament är oförutsägbart. På grund av Ernts problem flyttar familjen Allbright runt en hel del då Ernt tror att bara de flyttar kommer allt att bli bra. Det blir det inte. Ernt ärver mark och en stuga i Alaska av Bo Harlan som tillfångatogs tillsammans med honom under kriget. Bo överlevde inte. När Ernt får veta att han ärvt stugan och marken i Alaska tar han sin familj och flyttar. Bara de kommer till Alaska kommer allt att ordna sig för familjen.

När familjen kommer fram till Alaska upptäcker det att stugan det ärvt ligger mitt ute i ödemarken med långt till närmaste granne. Stugan är i dåligt skick, det saknas el och indraget vatten. För att överleva den långa mörka vintern måste de lära sig att ta hand om sig själva. Jaga, fiska och odla för att få mat. Lära sig hantera ett vapen för att kunna försvara sig mot vargar och björnar. Men kanske är det inte det som finns utanför stugans väggar som är det farligaste med Alaska? De kommer nämligen att vara helt isolerade och vintern är lång och mörk. Alla klarar inte av att leva så utan att bli galna och Ernt mår dåligt redan innan och hans humör blir alltid värre när vädret blir sämre.

Jag får lite The Shining vibbar, minus det övernaturliga inslagen, när jag läser The Great Alone. Det är en spännande och hjärtskärande bok samtidigt som den lyfter fram den inneboende viljan vi alla har att överleva. Det var intressant att få en inblick i hur samhället såg ut för kvinnor i 1970-talets USA och det finns många intressanta karaktärer runt bokens huvudpersoner som ger boken ett extra lyft. Det finns delar i boken som jag stör mig lite på men i huvudsak så gillade jag den här boken. Boken får mig att vilja läsa mer av Kristin Hannah.

Förlag: St. Martin’s Press

Språk: Engelska

Antal sidor: 440

Utgivningsår: 2018

Betyg Åsa: ****

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s