Den ärliga bedragaren av Tove Jansson

Tove Jansson är kanske mest känd för sina populära barnböcker om Mumintrollen men hon har även skrivit romaner, bland annat Den ärliga bedragaren. I den här boken möter vi den trumpna Katri Kling. Katri bor tillsammans med sin bror Mats och sin stora namnlösa hund. De bor i en lite by vid havet och människorna i byn uppfattar Katri som lite egen. Man säger om henne att allt hon bryr sig om är siffror och sin bror. Hennes goda handhavande med siffror gör att hon får hjälpa till att hantera de ekonomiska problemen hos såväl småföretag som privatpersoner i byn.

Den ärliga bedragaren

Bokens första mening: “Det var en vanlig mörk vintermorgon och det snöade fortfarande.”

Katri närmar sig fröken Anna Aemelin som bor ensam i ett stort hus som hon ärvt efter sina föräldrar. Katri tror att det skulle kunna vara till nytta för henne och hennes bror att komma Anna Aemelin närmare. Det tar inte lång tid innan Katri och Mats har flyttat in hos Fröken Aemelin. Fröken Aemelin skriver barnböcker med tecknade kaniner som är mycket omtyckta. Trots att boken är fiktiv är det naturligtvis svårt att inte dra paralleller mellan fröken Aemelin och författarinnan. Fröken Aemelin får många brev från barn som läst hennes böcker och ser henne som någon de kan anförtro sina tankar och problem åt. Katri har snart fått Anna Aemelin att tro att barnen bara försöker utnyttja henne vilket får en stark inverkan på Anna Aemelin. Mats karaktär är inte helt lätt att förstå, han är fåordig och intresserad av båtar och böcker. Han är en hjälpande hand hos båtbyggarna i byn och bidrar gärna som hantlangare vid fiske. Han agerar ibland obehärskat och får vredesutbrott. Bokens huvudfråga tycker vi är varför Katri agerar som hon gör? Det är faktiskt en smula spännande att försöka analysera och förstå hennes motivation och baktankar. Det är inte alldeles lätt att komma fram till ett svar på den frågan. Men boken utspelar sig i en vacker och skickligt beskriven finsk vintermiljö, vilket tydligt visar att Tove Jansson hade flera strängar på sin lyra än Mumintrollet.

Något som störde oss när vi läste den här boken var att var och varannan mening börjar med ordet ‘och’. Det är naturligtvis en småsak men när inte läsaren hittar rytmen i textmassan är det faktiskt ett minustecken. Något som vi kände att vi inte fick kläm på var hur gamla Katri och hennes bror var. Är de vuxna? Tonåringar? Är Mats fortfarande ett barn?

Förlag: Bonniers

Antal sidor: 192

Utgivningsår: 1982

Betyg Hjalmar: **

Betyg Åsa: **

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s