Carmilla av Sheridan Le Fanu

Vampyrer förekommer och har förkommit i stor utsträckning i vår kultur (som karaktärer inte som faktiska personer). Vi vågar inte ens försöka uppskatta antalet böcker, tv-serier och filmer som berör fenomenet. Bram Stokers bok Dracula från 1897 betraktas allt som oftast som ursprunget till detta mytologiska väsen. Men ett kvarts sekel tidigare 1872 publicerade Joseph Sheridan Le Fanu boken Carmilla där vi får följa en Laura som möter en varelse som har väldigt mycket gemensamt med Stokers greve Dracula.

Carmilla

Inledande Mening: ”Även om vi är långt ifrån förnäma bor vi i ett slott i Steiermark.”

Boken börjar med att man får följa Laura i hennes trista och tråkiga liv instängd i sin faders slott. Hennes mor är död och hon bor ensam med sin far och tjänstefolket på det ensliga slottet. En natt när Laura var en liten flicka fick hon besök i sin sängkammare av en okänd kvinna som lagt sig ner bredvid henne i sängen. Den lilla Laura skriker av skräck och slottets personal kommer springande men kan inte hitta någon där. Bara en varm nedbuktning i sängen där det är tydligt att någon annan än Laura precis har legat. Barnsköterskan försöker övertala Laura att det var hon som legat där men Laura vägrar att tro henne. Det har nu gått många år sedan den nattliga händelsen och Laura har vuxit upp till en ung kvinna. En dag kommer ett skenande hästspann farande mot slottet. Spannet kraschar och i det visar det sig att en dam och en ung kvinna som hon säger är hennes dotter har färdats. Den unga kvinnan lämnas kvar på slottet för att vila upp sig medan damen åker vidare. Laura blir glad över att få lite kvinnligt sällskap och är nöjd över att den unga kvinnan vid namn Carmilla har lämnats kvar på slottet. Laura känner en konstig dragning till Carmilla som hon dessutom känner igen. Carmilla ser nämligen exakt ut som den kvinna som kom in i hennes rum en natt när hon var liten.

Bortsett från platsen (långt nere i Centraleuropa, en bra bit från Irland) och karaktärernas utpräglade vampyrstyrkor och vampyrsvagheter har boken inte mycket gemensamt med Stokers kreation. Sheridans vampyr är en kvinna som på många sätt hjälper Laura från en situation av mansdominerad tristess och isolering genom att visa henne lesbisk kärlek.

Boken är spännande och i vårt tycke bättre än Bram Stokers mer kända bok om Greve Dracula. Om du gillar vampyrböcker bör du definitivt läsa den här om du inte redan har gjort det.

Antal sidor: 115
Utgivningsår: 1872
Översättning: Charlotte Hjukström
Betyg Hjalmar: ****
Betyg Åsa: *****

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s