Historien om Michael K av J.M. Coetzee

I denna bok berättar Coetzee om hur Michael K lämnar sitt liv och arbete under kriget för att hjälpa sin sjuka mamma att lämna Kapstaden och flytta hem till den bondgård där hon växte upp genom att dra den sjuka kvinnan i en kärra som han byggt av en låda och två cykelhjul.

Historien om Michael K
Inledande Mening: ”Det första som föll barnmorskan i ögonen hos Michael K när hon hjälpte honom från moderlivet ut i världen var att han var harmynt.”

Modern avlider på vägen och Michael K blir lämnad ensam i världen. Michael K är inte bara harmynt han är även lite trögtänkt och har av det skälet vuxit upp på ett barnhem. Han bestämmer sig för att ändå fortsätta sin vandring fram till den gård där hans mor växte upp. Han lyckas ta sig förbi soldaterna på vägarna och lever i en håla på marken på den gamla övergivna gården där han bland annat odlar pumpor för sin överlevnad. Till slut blir han dock tillfångatagen och hamnar i ett ”rehabiliteringsläger” där han vägrar att äta.

En sak som vi tycker är väldigt intressant i boken Historien om Michael K är Coetzees beskrivning av utsatta personers situation under krig. De deltar inte i krigets konflikter men är utsatta eftersom samhället naturligtvis inte är lika omhändertagande som under fred. En rörande bok som tyvärr stundvis känns lite långdragen.

Historien om Michael K belönades med Bookerpriset när den kom ut 1983. J.M. Coetzee fick nobelpriset i litteratur år 2003.

Antal sidor: 214
Utgivningsår: 1983
Översättning: Thomas Preis
Betyg Hjalmar: ***
Betyg Åsa: ***

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s