Hemmet av Mats Strandberg

Hemmet är Mats Strandbergs andra skräckroman och utspelar sig i huvudsak på demensboendet Tallskuggan. Joel är tillbaka i staden där han växte upp för att hjälpa sin mamma Monica att flytta in på Tallskuggan. Efter att Monica flyttat in på Tallskuggan blir hon snabbt allt sämre. Monica får våldsamma utbrott, verkar känna till sådant som hon inte borde känna till och påstår sig se och tala med sin döde make.

Hemmet

Bokens första mening: “Han lyssnar spänt.”

På Tallskuggan arbetar Nina som är en gammal barndomsvän till Joel. Mellan de två råder osämja och de har inte haft någon kontakt sedan Joel flyttade från orten. När det blir mer och mer uppenbart att något inte står rätt till på Tallskuggan och att Monicas beteende inte enbart verkar kunna förklaras av demens återupptar Joel och Nina sin kontakt för att tillsammans försöka rädda Monica och de andra gamlingarna på Tallskuggan.

Bokens kapitel är indelade utifrån vems perspektiv det berättas från. Nina, Joel eller Tallskuggan. Bokens tema med Monica som blivit dement och beter sig som om något okänt har tagit över hennes kropp är intressant då många som någon gång har varit i kontakt med en dement person nog kan känna igen sig i den beskrivningen. Dementa åldringar blir ofta aggressiva, otrevliga, våldsamma och kan bete sig på ett helt annat sätt än de gjorde tidigare. Att uppfatta det som att personen är besatt av något ondskefullt är inte helt orimligt. Är Monica bara en vanlig dement åldring eller är det verkligen något annat, än mer ondskefullt som angripit henne och kan Joel och Nina rädda henne från det som har tagit över hennes kropp?

Boken följer det klassiska skräckfilmsmanéret och avslutas med en cliff-hanger så att läsaren ska undra vad som händer sen och invänta en uppföljare.

Antal sidor: 339
Utgivningsår: 2017
Betyg Hjalmar: **
Betyg Åsa: ***

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s